Ik wil graag mijn visie over verbinden en verwijderen met jullie delen. Verbinding en verwijdering is van alle tijden en op veel terreinen van ons leven is dit van toepassing.
In deze tijd lijken de ronde randjes hiervan weg te vallen en alle nuances te verdwijnen. De scherpe kanten worden geschaafd zodat ze duidelijker te zien zijn.
En tegelijk zijn er andere geluiden, berichten te zien. Berichten met hoop en vertrouwen in een wereld die draait om verbinding, verdraagzaamheid en respect voor elkaar en de natuur.
Hoe verwijdering werkt wil ik graag uitleggen aan de hand van een voorbeeld van de moestuin.
In een moestuin zaai en plant je kruiden en gewassen die je er in wil hebben. Je verzorgt ze geeft ze water en voeding in de hoop dat jij er de vruchten of kruiden van kan plukken.
De plantjes die je niet hebt gepland/ geplant worden bestempeld als onkruid en met wortel en al weggehaald. Je maakt onderscheid tussen de planten die je wel wil en andere planten.
Dit onderscheid maakt het makkelijker om te kunnen kijken welke gewenst en ongewenst is en welke goed en welke slecht zijn.
Zo worden brandnetels en paardenbloemen bijna altijd in een tuin tot onkruid bestempeld en daarom weggehaald of zelfs bestreden met gif. Onkruidverdelger staat er op de flacon. (terwijl dit ook prima tegen ‘goede’planten werkt)
Van een brandnetel kan je heerlijke soep of thee maken. ( bijvoorbeeld dit recept: https://www.dehippevegetarier.nl/in-mijn-keuken/favoriete-vegetarische-kookboeken/wild-plukken-brandnetelsoep/)
die site vertelt ook dat brandnetels gezond zijn. Ze bevatten belangrijke vitamines en mineralen.
van een paardebloem kan je alles eten van wortel tot bloem. Zo kan je van de jonge blaadjes een salade maken en de blaadjes van een bloem gebruiken om je water een andere smaakt te geven.
Door anders naar onkruid te kijken en te leren dat ze net zo waardevol kunnen zijn als de kruiden en gewassen die je wel eet wordt het maken van het onderscheid tussen kruid en onkruid al een stuk lastiger. Misschien dat je het zelfs een keer gaat gebruiken in de keuken?
het onderscheid tussen mensen maken gebeurd ook aan de lopende band. Al vroeg maak je bij gym onderscheid tussen de kinderen die je wel in je team wil hebben en wie niet.
Soms maak je onderscheid op basis van ervaring en kennis. Je weet bijvoorbeeld met welke kinderen in de klas je het goed kan vinden en met welke minder. Dan kies je de kinderen die je aardig vind om uit te nodigen voor je feestje.
Soms gebeurt dit ook zonder dat je die ervaring en kennis hebt. Je denkt dan bijvoorbeeld te weten hoe een hele groep denkt en handelt op basis van de kennis van een paar uit die groep. Door zo’n hele groep te bestempelen als goed of als slecht maakt het makkelijker om onderscheid te maken en te weten aan wie je een hekel hoort te hebben en tegen wie je ‘moet’ vechten. Hoe slechter ze in je hoofd mogen worden hoe makkelijker het wordt voor je lijf om ze te bevechten.

Je maakt van deze mensen dan “on-mensen”. En onmensen, net als onkruid, horen te verdwijnen… toch? Of niet?
Door te blijven kijken naar de individuen en de mens achter de spandoeken en achter de schilden is het moeilijker om ze te bevechten en heb je de eerste stap naar verbinding gemaakt. Wat heb jij, als mens, gemeen met de mensen tegenover je? Gemeenschappelijke doelen? Gemeenschappelijke ervaringen?
Misschien willen alle mensen op het plein vrede en vrijheid? Misschien ook wel allemaal gezondheid? Wie weet.
Bas van Roon
www.BasBuitenCoach.nl
BasBuitenCoach publiceert met enige regelmaat inspirerende teksten of teksten die je aan het denken zetten. (dat is in ieder geval mijn bedoeling). Kijk ook maar eens op mijn site naar andere berichten. Zoals: omgaan met een beperking of Waar stel ik mijn prioritijd.