Ontregel de zorg

In 2018 schreef ik op LinkedInn een artikel over het ontregelen van de zorg. Nu in 2020 is dit nog steeds, of helaas nog meer, actueel. 

De zorg moet ontregeld worden.

Laten we de negatieve klank van ontregeld eens onder de loep nemen. Normaal gesproken betekent ontregeld dat iets niet meer werkt, vastloopt.

De huidige trend van regels binnen de zorg en het onderwijs is dat de werkers worden bedolven onder een hoop formulieren, volgsystemen en andere dingen die ‘moeten’.

De tijd die hieraan besteed wordt gaat ten koste van de tijd voor de scholier of cliënt. In de zorg is nu 40% van de tijd opgesnoept met administratie.

Mijn conclusie is dan ook dat de zorg en onderwijs door de hoeveelheid aan regels ontregeld worden. Daarover wordt geregeld aan de bel getrokken.


Waarschijnlijk is deze trend ook in andere sectoren opgedoken maar daar heb ik in mijn dagelijks leven niet mee te maken. Ik ben werkzaam in de zorg en heb 2 schoolgaande kinderen. Dus neem de vrijheid mijn verhaal te beperken tot deze twee werelden.

Don’t get me wrong. Ik vind dat we scholieren tot op een zekere hoogte moeten volgen om hun ontwikkeling in de gaten te houden. Hetzelfde geldt voor volgen van de vooruitgang van cliënten in de zorg en het bewijzen dat we zoveel tijd kwijt zijn aan het hulpverlenen. (en het tijdschrijven, vergaderen etc.)

Maar hallo, mag t een beetje minder? Wat nu als we de leraren en hulpverleners ‘ns serieus nemen? Doen we dat niet dan hoor ik u vragen? Blijkbaar niet als ze moeten bewijzen dat ze hun werk goed doen door formulieren in te vullen dat ze hun werk goed doen…

Ontregelen komt hier goed van pas. Wat als we de professionals het vertrouwen geven dat ze het beste voor hebben met de leerling en cliënt? Als we dat doen kunnen we er van uitgaan dat ze in de gaten hebben met wie het goed gaat, met wie het zo zo gaat en met wie het wat minder gaat. Én kiezen voor de juiste begeleiding passende bij het niveau. Dat is namelijk hun werk.

Hier komt de term ontregelen van pas. Eigenlijk heel simpel; door minder moeten en minder regels komen professionals beter toe aan waar ze voor geleerd hebben, talent voor hebben en goed kunnen.

www.BasBuitenCoach.nl
BasBuitenCoach publiceert met enige regelmaat inspirerende teksten of teksten die je aan het denken zetten. (dat is in ieder geval mijn bedoeling). Kijk ook maar eens op mijn site naar andere berichten. Zoals: omgaan met een beperking of Waar stel ik mijn prioritijd.

 

zie ook: dit artikel in Klik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.